新緑の季節は初鰹の季節。鰹といえば高知県が有名ですが、高知県のすぐお隣にあるここ愛媛県にも鰹のたたきがいっぱい入って来ています。もちろんそのまま食べても美味しいのですが、今回はひと手間かけてみました。
It is the first bonito of the season in Japan now.Kochi Prefecture is famous for bonito and shops in Ehime Prefecture has a lot of fresh bonito “tataki” because Ehime Prefecture is adjacent to Kochi Prefecture. Bonito “tataki” is usually eaten by itself,but I ate it adding Japanese soup stock this time.
(Bonito “tataki” is patting sauce onto the bonito that has been seared and prepared like sashimi.)
1.「日高昆布」を中火弱で煮て昆布だしを取ります。
温度が60度を超えると雑味が混ざってくるので、60度を超えないようにします。
Boiling tangle to make soup stock.Controlling Water’s temperature under 60℃ because soup stock will have a bad taste when water’s temperature become over 60℃.
2.十分に色が出てきたら、だしは完成です。
Soup stock is completed when water’s color become light yellow.
3.鰹のたたきはちょっと厚めに切ります。
Cutting bonito “tataki” into rough chunks.
4.鰹のたたきをご飯の上に乗せて、その上からだしをかけます。
Putting bonito “tataki” on top of rice and Adding soup stock.
5.鰹の表面の色がちょっと変わったら完成。あとはお好みで生姜やネギ、ゴマ等をのせます。
Adding ginger,leek and sesame seeds to your liking.All is completed with this.
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