2016年8月8日月曜日

Shinko,a sushi of summer(新子)

さて、昨日神楽坂商店街にある「築地すし好 神楽坂店」で新子のお寿司を頂きました。
I went to Tsukiji Sushiko Kagurazaka,a sushi restaurant in Kagurazaka Shopping Street, and I ate shinko's sushi.

新子はコハダの小さい時の名前で、成長するにしたがって新子、コハダ、ナカズミ、コノシロと名前が変わります。
小さいな魚なので1貫に3匹程度使われます。
いわゆる光りものなので酢と塩で締めて出されます。
旬は7月から8月中旬まで。
店長に伺った所、今年の新子は今週いっぱいまでだそうです。
まさに夏の風物詩ですね。
Shinko is name of kohada's children.It changes its name as it grows.(Shinko -> Kohada -> Nakazumi -> Konoshiro)
Shinko is small fish and one of sushi is used by three shinko.
Vinegar and salt is used for seasoning shinko.
The best season of shinko is from July and the middle of August.
Owner of restaurant said shinko is served until this weekend this year.

ちなみに築地すし好の新子は熊本産のようですね。
九州以外では愛知県、千葉県でも獲れるそうです。
Tsukiji Sushiko's shinko is made in Kumamoto.
Shinko is caught in Kyushu,Aichi and Chiba.


<所在地>
築地すし好 神楽坂店
   東京都新宿区神楽坂5-26

Tsukiji Sushiko Kagurazaka
   5-26 Kagurazaka,Shinjuku-ku,Tokyo,Japan

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